Swoboda upozornil Camerona: miesto Británie je vnútri EÚ, nie mimo nej

17.01.2013 Celý región

Brusel 17. januára (TASR) - Predseda Pokrokového spojenectva socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente Hannes Swoboda dnes vyhlásil, že podľa európskych socialistov je miesto Británie v Európskej únii a britského premiéra sa nepriamo spýtal, či chce, aby sa jeho krajina po prípadnom vystúpení z EÚ stala novým Tureckom.

Predseda S&D to vyhlásil pred očakávaným prejavom Camerona o nových vzťahoch medzi Londýnom a Bruselom. Britský premiér má pripravený prejav na piatok počas návštevy Holandska.

"Pre našu skupinu je to jasné: miesto Británie je vo vnútri Európskej únie a nie mimo nej," uviedol Swoboda.

Predseda S&D dodal, že členstvo v EÚ nie je iba v záujme britského priemyslu a finančníkov z londýnskeho finančného centra, ale najmä v záujme britských občanov, ktorí sa ako občania EÚ tešia všetkým výhodám členstva v únii, ako je napríklad sloboda voľného pohybu, sociálne zabezpečenie alebo právo obrátiť sa na Súdny dvor EÚ.

"EÚ bola a vždy bude viac ako iba zóna voľného obchodu," upozornil Swoboda. Dodal, že EÚ je združením národov založeným na zdieľaných hodnotách, spoločných politických cieľoch, solidarite a túžbe po silnejšej úlohe Európy vo svetovom meradle.

Predseda S&D upozornil Camerona, že o základných hodnotách EÚ nemožno vyjednávať a vyzval politických lídrov EÚ, aby sa nenechali vydierať konštantnými požiadavkami Británie na ďalšie výnimky zo spoločných štandardov a hodnôt EÚ.

"Cameron nemá odvahu, aby teraz vypísal referendum. Jeho hrozby, že k referendu o vystúpení z EÚ dôjde, ak nebude pri moci, sú iba pretvárkou a nezodpovedným správaním," skonštatoval Swoboda. Zároveň upozornil, že S&D bude vždy podporovať britské členstvo v EÚ.

Cameron by mal podľa očakávania vystúpiť so zásadným prejavom v Haagu počas piatkových dvojstranných rokovaní s predsedom holandskej vlády Markom Ruttem. Hlavnými bodmi jeho prejavu majú byť vzťahy Británie s Európskou úniou.
 

Vyberte región